Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling (ESWT) er en fysikalsk behandlingsmetode som brukes mot langvarige, kroniske seneplager, muskelknuter og smertetilstander i muskel/skjelettsystemet.

Behandlingen går ut på å sende trykkbølger inn i vevet. Applikatoren (trykkhammeren) gir en radial eller kjegleformet spredning av energien i hver enkelt trykkbølge. Trykkøkningen i vevene skjer på uhyre kort tid og gir et høyt energinivå og en hensiktsmessig spredning av energien i vevet.

Behandlingen stimulerer og gir effektiv støtte til de underliggende mekanismene for kroppens selvreparerende evne. Det er vanlig å oppleve umiddelbar smertelindring og dermed bedret bevegelse.

Hva kan behandles med trykkbølge?

Skulder: Kalkskulder, skulderbursitt
Arm: Golfalbue, Musearm/tennisalbue, SMS-tommel, lateral epikondylitt
Hofte: hofteleddsartrose(coxarthrose), gluteus medius tendinose, trochanterbursitt, trochantertendinose
Kne: jumpers knee (hopperkne), patellofemoralt smertesyndrom, runners knee (løpekne), schlatters, slitasjegikt i kne, patellar tendinopati
Legg: Achillestendinitt, shin splint (benhinnebetennelse)
Fot: Hælspore, mortons nevrom, plantarfascitt

Hvordan foregår behandlingen?

Du vil først få en grundig undersøkelse av en fysioterapeut eller kiropraktor. Basert på funnene fra den kliniske undersøkelsen vil trykkbølgen bli applisert på det skadede området. Selve behandlingen er rask, og tar fra 4 til 8 minutter. Behandlingen kan føles ubehagelig, men det er sjelden nødvendig med smertestillende etterpå. Den har ingen bivirkninger, men hard fysisk aktivitet av det behandlede området skal unngås i 48 timer etter behandling.

Hvor ofte og hvor mange behandlinger?

Behandlingen utføres 1 gang i uken og det er vanlig å oppnå smertelindring i løpet av 3 behandlinger. Man har som oftest 3-5 behandlinger, og den gjøres i kombinasjon med annen fysioterapi eller kiropraktorbehandling.

Kontraindikasjoner og ting du bør ta hensyn til

Hjerte og sirkulasjonsforstyrrelser
Graviditet eller kreft
Blødningstendenser og blodkoakulasjonsforstyrrelser med tilhørende medikasjon
Ingen kortisoninjeksjon senere enn 4 uker før behandling
Ingen betennelsesdempende medikamenter senere enn 1 uke før behandling
Akutt inflammasjon i behandlingsområdet