Plager hos spedbarn, barn og ungdom
1. Spedbarn
Babyer er laget for å tåle påkjenningene med å bli født, men noen ganger kan påkjenningene bli ekstra store. Dersom barnet blir født med keisersnitt, vakuum eller tang kan dette føre til spenninger i muskel- og skjelettsystemet til barnet. Dersom barnet har ligget trangt eller i samme posisjon i magen over lengre tid kan dette også føre til spenninger.
Kolikk er et velkjent ord for de fleste og det brukes ofte av helsepersonell for å forklare gråt hos babyen. Kolikk sier lite om årsaken til gråt, men beskriver en situasjon hvor «en ellers frisk baby gråter i minst tre timer, minst tre dager i uken over minst tre uker». En kiropraktor vil alltid gjøre en grundig sjekk av barnet for å lete etter en mulig forklarende årsak til at babyen gråter. Kiropraktoren kan behandle stivheter og spenninger i barnets muskel- og skjelettsystem.
Tegn på at babyen din kan ha plager i muskel- og skjelett systemet:
- Mye gråt
- Mye uro og «kaving»
- Tvangsleie
- Favorittside
- Ammeproblemer (favorittbryst eller sugeproblemer)
- Skjevheter (ligger ikke rett eller skjevt hode)
- Uvanlig «sterk» rett etter fødsel
- Presser seg bakover i bro, vanskeligheter med å slappe av
- Forstyrret søvn
- Forsinket motorisk utvikling
- Vanskeligheter med å løftehodet i mageleie
2. Barnehagebarn
Et barns bevegelsesmønster er i utvikling helt til de er fire år. Barn i denne alderen skal fortsette å utvikle både grov- og finmotorikk. Fall fra mindre eller større høyder som gjør at barnet har vondt i en periode etterpå kan forandre bevegelsesmønsteret da de må kompensere for smertene. Stort sett går dette bra, men dersom man kompenserer over lengre tid kan dette føre til spenninger og stivheter i muskel og skjelettsystemet. Vi er laget for å være i bevegelse og man ser at barn i større og større grad kan få «voksenplager» pga statiske stillinger i forbindelse med bruk av nettbrett og smarttelefoner.
Tegn på at barnet ditt kan ha plager i muskel og skjelett systemet:
- Kroppsspråk (tar seg til hode, nakke eller rygg)
- Halting
- Endret gangmønster
- Skjevhet i nakke eller rygg
- Forskjell på benstilling, en fot peker ut eller inn
- Forsinket motorisk utvikling
- Irritabilitet
- Dårlig søvn
- Spenning i nakke eller brystrygg pga astma eller pustebesvær
3. Skolebarn
Bevegelsesmønsteret til barnet er nå etablert. Barnet har kanskje gått mange år i barnehage og vært vant til fri lek og masse aktivitet. Barn i skolealder har en langt mer stillesittende hverdag. I tillegg er det mye som skjer som i perioder kan gjøre at barnet er stresset: Lekser, prøver, venner, idrett, treninger. I stor grad kan barn tåle mye, men i perioder kan stress føre til spenninger i muskel og skjelettsystemet. Det er en myte at barn ikke kan få stivheter og spenninger i muskel- og skjelettsystemet. Forskning belyser at barn i ung alder tar mye reseptfri medisiner pga hodepine, nakke og ryggplager. Kombinasjon av behandling og øvelser gir mer langvarige resultater.
Tegn på at barnet ditt kan ha muskel- og skjelettplager:
- Barnet ditt klager over smerter
- Barnet tar seg til nakke, rygg eller hode
- Barnet mister tålmodigheten eller virker mer irritabel
- Dårlig holdning
- Halting
- Skjevheter
- Spenning i nakke og brystrygg pga astma eller pustebesvær
4. Ungdom
Ungdomstiden er en tid preget av mange faktorer. Hormonelle forandringer i kroppen, mange opplever økt sosialt press, økt treningspress, mye tid går med på skole og lekser og så å si alle tilbringer en del tid på nettbrett og smarttelefoner.
Det er vanlig at foreldrene til barn i denne alderen oppsøker oss pga
- Smerter i nakke, skuldre eller rygg
- Hodepine
- Migrene
- Idrettsskader
- Spenninger i kjeve pga tannregulering
- Spenninger i brystrygg og nakke
- Ønske om forebygging av plager