Behandling av mor og barn

Plager hos spedbarn, barn og ungdom

1. Spedbarn
Babyer er laget for å tåle påkjenningene med å bli født, men noen ganger kan påkjenningene bli ekstra store. Dersom barnet blir født med keisersnitt, vakuum eller tang kan dette føre til spenninger i muskel- og skjelettsystemet til barnet. Dersom barnet har ligget trangt eller i samme posisjon i magen over lengre tid kan dette også føre til spenninger.

Kolikk er et velkjent ord for de fleste og det brukes ofte av helsepersonell for å forklare gråt hos babyen. Kolikk sier lite om årsaken til gråt, men beskriver en situasjon hvor «en ellers frisk baby gråter i minst tre timer, minst tre dager i uken over minst tre uker». En kiropraktor vil alltid gjøre en grundig sjekk av barnet for å lete etter en mulig forklarende årsak til at babyen gråter. Kiropraktoren kan behandle stivheter og spenninger i barnets muskel- og skjelettsystem.

Tegn på at babyen din kan ha plager i muskel- og skjelett systemet:

 • Mye gråt
 • Mye uro og «kaving»
 • Tvangsleie
 • Favorittside
 • Ammeproblemer (favorittbryst eller sugeproblemer)
 • Skjevheter (ligger ikke rett eller skjevt hode)
 • Uvanlig «sterk» rett etter fødsel
 • Presser seg bakover i bro, vanskeligheter med å slappe av
 • Forstyrret søvn
 • Forsinket motorisk utvikling
 • Vanskeligheter med å løftehodet i mageleie

2. Barnehagebarn

Et barns bevegelsesmønster er i utvikling helt til de er fire år. Barn i denne alderen skal fortsette å utvikle både grov- og finmotorikk. Fall fra mindre eller større høyder som gjør at barnet har vondt i en periode etterpå kan forandre bevegelsesmønsteret da de må kompensere for smertene. Stort sett går dette bra, men dersom man kompenserer over lengre tid kan dette føre til spenninger og stivheter i muskel og skjelettsystemet. Vi er laget for å være i bevegelse og man ser at barn i større og større grad kan få «voksenplager» pga statiske stillinger i forbindelse med bruk av nettbrett og smarttelefoner.
Tegn på at barnet ditt kan ha plager i muskel og skjelett systemet:

 • Kroppsspråk (tar seg til hode, nakke eller rygg)
 • Halting
 • Endret gangmønster
 • Skjevhet i nakke eller rygg
 • Forskjell på benstilling, en fot peker ut eller inn
 • Forsinket motorisk utvikling
 • Irritabilitet
 • Dårlig søvn
 • Spenning i nakke eller brystrygg pga astma eller pustebesvær

3. Skolebarn

Bevegelsesmønsteret til barnet er nå etablert. Barnet har kanskje gått mange år i barnehage og vært vant til fri lek og masse aktivitet. Barn i skolealder har en langt mer stillesittende hverdag. I tillegg er det mye som skjer som i perioder kan gjøre at barnet er stresset: Lekser, prøver, venner, idrett, treninger. I stor grad kan barn tåle mye, men i perioder kan stress føre til spenninger i muskel og skjelettsystemet. Det er en myte at barn ikke kan få stivheter og spenninger i muskel- og skjelettsystemet. Forskning belyser at barn i ung alder tar mye reseptfri medisiner pga hodepine, nakke og ryggplager. Kombinasjon av behandling og øvelser gir mer langvarige resultater.

Tegn på at barnet ditt kan ha muskel- og skjelettplager:

 • Barnet ditt klager over smerter
 • Barnet tar seg til nakke, rygg eller hode
 • Barnet mister tålmodigheten eller virker mer irritabel
 • Dårlig holdning
 • Halting
 • Skjevheter
 • Spenning i nakke og brystrygg pga astma eller pustebesvær

4. Ungdom

Ungdomstiden er en tid preget av mange faktorer. Hormonelle forandringer i kroppen, mange opplever økt sosialt press, økt treningspress, mye tid går med på skole og lekser og så å si alle tilbringer en del tid på nettbrett og smarttelefoner.

Det er vanlig at foreldrene til barn i denne alderen oppsøker oss pga

 • Smerter i nakke, skuldre eller rygg
 • Hodepine
 • Migrene
 • Idrettsskader
 • Spenninger i kjeve pga tannregulering
 • Spenninger i brystrygg og nakke
 • Ønske om forebygging av plager

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.